Запознайте се с финалистите в Spelling Bee 2023!

Фондация КОРПлюС стартира дарителска кампания, за да финансира участието на десет Spelling Bee шампиони в летен езиков лагер.
Летният езиков лагер Spelling Bee ще събере на едно място ученици от цяла България, които споделят не само любовта към английския език, но и мотивацията да учат нови неща и да се развиват. Нека те са пример за всички деца, че когато полагаш усилия, всичко е възможно! Необходимата сума, за да се превърне това преживяване в реалност за един участник е 400 лв., а нашата обща цел е да наберем 4000 лева. С вашата незаменима подкрепа ще финансираме участието на най-добрите сред най-добрите ученици в Летен езиков лагер. Подарете им една незабравима седмица в с. Годлево в полите на Пирин планина, изпълнена с игри, спорт, забавления и нови приятелства!

Можете да подкрепите нашата кампания на https://www.platformata.bg/bg/kauzi/2018:spelling-bee/details/campaign.html или със СМС с текст DMS BEE на кратък номер 17 777.

Представяме ви най-добрите участници в Spelling Bee 2023, които ще премерят сили в националния финал на 22 април в Американския колеж в София. Всички те са дейни, талантливи деца с разнообразни интереси, обединени от любовта към английския език. Пожелаваме им успех!

Казвам се Адриана Тодорова, на 13 години. Ученичка съм в 7-ми клас на ОУ “Димитър Благоев”, Велико Търново. Участвам в Spelling Bee за трета година. Състезанието ми харесва, защото научавам нови думи и обогатявам общата си култура. Уча думите, като пиша тези, които не знам. Обичам да чета и да рисувам. Участвала съм и в конкурси по рисуване. Обичам да спортувам и тренирам спортно катерене.

Името ми е Антон Марков, на 11 години в пети клас и уча в ОУ “Любен Каравелов”. Това ми е втората година участие в състезанието. Мисля че е хубаво, че на състезателите се дава време да помислят, дори и някои да не го използват. А и трябва да знаеш какво правиш, защо го правиш.
Когато уча думите, първо търся дали има задачи за упражнение в Quizlet специфично за състезанието, и ако има прикачени, правя бърз прочит на думите и значенията им, които искам да упражня по три пъти, и след това използвам всички възможни начини да си тествам паметта с Quizlet (Match, Learn, Test) докато не получа най-съвършена памет на упражненото. Занимавам се с програмиране от време на време. Като за победи в други състезания, на 25 май 2022 получих два златни медала по програмиране в Scratch и в Code::Blocks (прогр. език C++), златен медал от коледно състезание през 2018, поне 5-10 бронзови медала от състезания по бойния спорт джу-джицу, и може би някои други различни медали от други състезания, за които не си спомням.

Аз съм Арман Ахмед, на 13 години, седмокласник от ОУ “Васил Левски” гр. Разград. Участвам в това невероятно състезание вече втора година. Харесват ми принципите за тестване на знания по английски език, уменията които човек развива при явяване пред публика и предизвикателството да открия правилната дума за определената ситуация. Уча думите, постепенно и се съсредоточавам внимателно върху значенията им, мисля за синоними, влизам за упражнения в Wordwall, Quizlet и други. Занимавам се с фотография и програмиране като главни хобита, поигравам от време на време някоя друга игра и излизам с моите приятели.

Аз съм Валентин Атанасов, 12 години, 6а клас в СУ “Св. Св. Кирил и Методий” гр. Радомир. За трета година участвам в състезанието. Харесва ми, че научавам нови думи на английски език по интересен и различен начин. Уча думите, като първо ги чета. Вкъщи, мама ме изпитва. В училище, госпожата ни изпитва. Използам и картите. Други хобита: футбол и тенис на корт. Други успешни представяния: Първо място на Общински турнир по тенис.

Моето име е Виктор Друмев. Аз съм на 12 години и уча в ОУ ,,Д-р Иван Селимински”, град Сливен. Участвам в Spelling Bee за втора поредна година, но за първи път съм част от финалистите на Национален кръг. Непознатите думи записвам в тетрадка. След това опитвам да направя връзка с думи от клипчета, които съм гледал, думи, които използваме в българския и са сходни с тези на английски или съм ги срещал в игри. Ако не мога да направя никаква връзка, уча думата наизуст. Един от моите интереси е футболът. Много обичам времето, в което тренирам, защото по този начин си почивам от уроците. Моето любимо хоби е да карам колело. Харесват ми дните, в които мога да карам колело с приятели.

Казвам се Виктория Иванова, на 14 години, 7 клас. Уча в ОУ “Д-р Петър Берон”, гр. Пловдив. Участвам в Spelling Вee за трета година. Харесва ми това, че всяка година надграждам знанията си за езика и срещата с нови хора. Уча думите за състезанието със забавни упражнения в Quizlet и от списъка. Обичам да рисувам, да чета, да спортувам и да излизам с приятели. Участвала съм в състезания по български, математика, музика, рисуване, танци, английски и регионален кръг на олимпиада по български език през 2023.

Казвам се Георги Русанов. На 11 години съм и уча в 5 клас на 83 ОУ „Елин Пелин“ – Панчарево. Участвам в Spelling Bee за трета поредна година и за втори път се класирам за финала. Уча думите редовно и майка ми ми помага, като ме изпитва. Състезанието ми харесва, защото така упражнявам знанията си по английски език и усвоявам нови. То е предизвикателство за мен, тъй като си тренирам паметта и логическото мислене. Но най-хубавото е, че се забавлявам и се запознавам с умни деца. А това лято се надявам да се сприятеля с много от тях на летния лагер. Сред любимите ми занимания са четене на енциклопедии и художествена литература. Обичам да играя на логически настолни игри. Фен съм на всякакви видове рубик кубчета. Интересувам се от астрономия, физика, химия, география и история. Тази учебна година участвах в олимпиадите по история и география и достигнах до областните кръгове.
Очаквам с нетърпение финала на състезанието и пожелавам успех и голямо забавление на всички!

Казвам се Елица Дойчева, на 11 години съм, ученичка съм в 5 клас в СУ ” Доктор Петър Берон ” в град Костинброд. Миналата година участвах в Spelling Bee Junior и се класирах на 4 място. Думите уча като ги спелувам, пиша по 10 пъти и всеки ден играя играта за spelling. В свободното си време обичам да излизам с моите приятели или да рисувам.

Казвам се Ива Филипова, на 11 години, от Ботевград. Уча в ППМГ “Акад. Проф. д-р Асен Златаров” и съм в пети клас. През 2022 година за първи път участвах в Spelling Bee Junior. Имах щастието да стана първият Spelling Bee JUNIOR шампион на България, тази победа беше наистина вълнуващо преживяване. Нямам специфичен начин за учене на думи, голяма част от тях запаметявам, докато ги виждам или чувам някъде. Обичам рисуването, дигиталните приложения за рисуване и редактиране. Харесва ми и географията – да разпознавам с лекота националните флагове на всички страни в света е доста забавно. Тази година участвах и в състезанието Kangaroo Global Linguistics, чиито резултати все още предстоят.

Казвам се Карина Кетенева и съм на 12 години. Ученичка съм в VI клас в НСУ ,,София“, гр. София. Участвам за първа година в състезанието Spelling Bee. Харесва ми, че си обогатявам лексиката на английски език и че мога да предизвикам себе си да уча все повече и повече. Всеки ден след училище уча думите като ги пиша по много пъти. Харесват ми следните предмети: биология, история, география и математика. Свиря на пиано от 2 години. Тази година участвах в олимпиадата по история. Резултатът ми е много висок, но за съжаление за шести клас няма национален кръг. Танцувам народни танци и обичам българския фолклор.

Казвам се Лана Хамзе, почти на 14 години съм. Уча в ЧОУ „Меридиан 22“, седми клас. Участвам за трета година и ми харесва, че обогатявам речника си на английски. Сядам и уча, карам хора от семейството да ми помагат като ме изпитват. Обичам да рапирам и да пея.  Обичам и баскетбола и да уча езици.

Казвам се Лъчезар Петров и съм на 14 години, в 7 клас. Уча в ОУ “Проф. Иван Батаклиев” – град Пазарджик. За трета година участвам в състезанието и спокойно мога да кажа, че съм научил много нови думи на английски език благодарение на това. От списъка с думи си поставям цел за деня. Използвам свободното си време, за да тренирам с флашкартите. Тези упражнения много ми помагат за затвърждаването на думите. Щастлив съм, че участието ми в Spelling Bee ме срещна с нови приятели.
От малък обичам да пея и съм бил хорист в детски хор. Сега съм член на трупата на Младежки Театър “Приятели” към Младежки дом – Пазарджик, където изучаваме сценично изкуство и пеене, но също и се забавляваме и пътуваме за участия във фестивали из цялата страна. На театралния фестивал “Сцена край морето” Поморие 2022 спечелих наградата за мъжка роля в пиесата на Чехов “Предложение”. Друго мое хоби са пътуванията и посещенията на туристически и природни забележителности. Имам бронзова значка от “100 национални туристически обекта”.

Казвам се Манол Манолов и съм на 12 години. Уча в СУ „Екзарх Антим I” в град Казанлък. Участвам за втора година в състезанието и за втори път се класирам за национален финал. В Spelling Bee ми харесва това, че състезанието ми дава възможност да преодолея притесненията си да говоря пред публика, както  и че обогатява речника ми. Уча думите като ги чета – скривам и повтарям 10-15 пъти, но ако думата е много дълга или по-трудна я пиша поне по 5 реда. Много обичам да съм сред природата и да се разхождам с приятели. Като хоби се занимавам и с бойни изкуства 3 пъти седмично.

Казвам се Николай Наков, на 12 години, в 6 клас съм, уча в СУИЧЕ “Свети Климент Охридски” Благоевград. За трета поредна година участвам, трети път  съм училищен победител. В състезанието ми харесва това, че научавам нови думи. Владея испански език, наред с това в училище изучавам английски и френски език и това много ми помага. Има много общи неща между трите езика, някои окончания, представки, корени на думи. Също опитвам да запомня примера от списъка с думи, да го осмисля по-добре, особено в кръга с превод на думи на български език от списъка. Също повтарям думите по няколко пъти на глас. Освен че трети път печеля Spelling Bee, класирал съм се на регионален кръг на олимпиадата по география, и имам втора награда от национален конкурс за стихотворение посветено на Паисий Хилендарски.

Казвам се Павлина Станчева и съм на 14 години. Ученичка съм от VII В клас в СУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица. За трета година участвам в състезанието. Новите думи прочитам по няколко пъти като след това проверявам дали съм ги запомнила и ако не съм, ги пиша по три реда. Свиря на кавал от четири години, а от три години – и в оркестър. Преди да започна да свиря на кавал, пет години тренирах таекуондо.

Казвам се Рая Ралева и съм на 11 години. Уча във Второ ОУ ,,Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Раднево и съм в пети клас. Участвам за първа година в състезанието и ми харесва това, че научавам много нови думи за кратко време. Уча думите, като си записвам няколко от тях на едно листче, слагам го в джоба си и всяко междучасие си вадя листчето и си прочитам думите няколко пъти. За моята подготовка голяма помощ ми оказват моите учителки по английски език – Нели Костадинова и Румяна Дойчева. В свободното си време обичам да чета книги, да рисувам и да гледам филми. Имам и други успешни представяния в състезания. Едно от тях е участие на областния кръг на Националната олимпиада по БЕЛ. Класирах сe на второ място, като само половин точка не ми достигна за първото.

Казвам се Тереза Методиева. На 12 години съм и уча в МГ “Баба Тонка”, гр. Русе. За втора година участвам в Spelling Bee. Много ми харесва това, че уча нови и интересни думи. Уча думите и преводите им според контекста им в изречението. Следя Формула 1 и съм ходила съм на финала на “Математика без граници”.

Казвам се Хао Хан и съм на 13 г., ученик в 6 клас в ЧОУ „Меридиан 22“. Участвам за трета година в състезанието, два пъти се класирам втори на училищен кръг и първи на регионалния в моята група. Харесва ми, че съм добър в спелуването и че създавам нови приятелства. Мисля за строежа на думата, за нейните сродни думи, помня примери и уча усърдно. Свиря на пиано и спечелих конкурс за млади изпълнителни. Играя шах. И много обичам да чета вицове на английски език.

Аз съм Антония Стоянова, на 12 години, от VIг иновативен клас на СУ “Йоан Екзарх Български” – гр. Шумен. Вече четвърта година съм член на семейството на пчеличките. Спечелих Spelling Bee Junior през 2020г. През 2021 и 2022г. станах национален финалист в Spelling Bee. Обичам да се състезавам и харесвам духа на състезанието. То ми носи много  положителни емоции и нови приятелства. Понякога е трудно, но предизвикателствата не ме плашат. Научавам много нови думи, които ми помагат да общувам по-лесно с хора от други страни. Старая се всеки ден да науча по няколко думи, а след като мина целия списък, ги преговарям и наблягам на тези, които ме затрудняват. Извън състезанието обичам да играя видео игри и да чета книги. Спортувам активно – тренирам плуване, като имам много отличия, а отскоро тренирам и лека атлетика.

Казвам се Петър Мурджев и уча в 6а клас на ПМГ “Академик Иван Гюзелев”. Участвам в Spelling Bee за 2 година. Харесва ми, че мога да науча много нови думи. Чета думите, след което уча превода им, а най-накрая тествам какво съм запомнил. Занимавам се също с шах, математика и програмиране.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram