Запознайте се с финалистите в Spelling Bee 2022!

Представяме ви най-добрите участници в Spelling Bee 2022, които ще премерят сили в националния финал на 16 април в Американския колеж в София. Всички те са дейни, талантливи деца с разнообразни интереси, обединени от любовта към английския език. Пожелаваме им успех!

Казвам се Хамид Мехмед Мехмед на 12 години съм, 6 клас и уча в училище СУ “Св Св. Кирил и Методий”, град Белица. За втора година участвам в състезанието Spelling Bee. Миналата година на регионалното състезание бях на четвърто място. Spelling Bee ми харесва и с удоволствие участвам, защото научавам нови думи и обогатявам речника си. Уча думата, като я прочета няколко пъти, после я спелувам без да я гледам. Ако думата е трудна, записвам си я няколко пъти, чета я, обръщам повече внимание. Имам много хобита – обичам да спортувам, да пътувам и опознавам нови места, обичам исторически филми и книги, обичам и да чета книги на английски език. Само преди месец участвах и спечелих златен медал на международното състезание по английски език – Teeneagle Next Stage, UK London, върху книгата Малкият принц на Екзюпери и филма Big Hero 6. Снимката ,която изпращам ми е любима, защото на нея получавам първия си спечелен златен медал от международно състезание. Обичам да уча и да печеля! С поздрави: Хамид

Казвам се Манол Манолов и съм на 11 години. В момента съм в пети клас и уча в СУ „Екзарх Антим Първи” в град Казанлък. Участвам за първа година в Spelling Bee. Харесва ми, че състезанието е едновременно забавно и предизвикателно. Уча думите всяка вечер, след училище, подготвям се успешно, като преговарям често. Тренирам айкидо, харесвам състезанията Европейско Кенгуру и всяка година се явявам на тях. Обичам да разхождам моето куче Дара, като така релаксирам.

Казвам се Антонио Апостолов. На 11 години съм в 5 клас. Уча в ОУ “Христо Смирненски”, гр. Пазарджик. За първа година участвам в Spelling Bee, харесва ми това, че научавам нови думи, а и самото състезание е предизвикателство за мен. За състезанието се подготвям, като пиша думите, след това ме изпитват да ги спелувам. Използвам и Quizlet за самооценка. Вземам участие в олимпиади и други състезания организирани в училище. Интересувам се от всякаква информация свързана с Космоса. Хобито ми е да играя онлайн игри с деца от цял свят, като английският език много ми помага за това. Обичам да слушам музика, да гледам анимета и да спортувам. Пожелавам успех на всички участници!

Казвам се Велислав Велимиров Митрев, на 13 години от Математическа Гимназия “Баба Тонка”, гр. Русе. Втора година се състезавам в Spelling Bee. Харесва ми състезанието, защото подпомага ученето, произношението и изписването на думите в английския език. Другите ми интереси са свирене на китара, учене на немски език и програмиране.

Казвам се Димитър Георгиев, на 13 години съм, в седми клас и уча в Средно училище „Бачо Киро“, гр. Павликени. Участвам за пета година и ми харесва напрежението и забавата. Подготвям се за състезанието като пиша всяка дума, а непознатите ги пиша по 2 реда. Участвам в областен кръг на олимпиади по физика, биология, история и ИТ, и съм национален финалист на „Ключът на музиката“.

Казвам се Лъчезар Петров, на 13 години съм и уча в ОУ ,,Проф. Иван Батаклиев” гр. Пазарджик – VI клас. Участвам вече втора година и съм много доволен от състезанието, харесва ми това, че научавам нови думи и запомням превода и спелуването им. Уча малко всеки ден и след това отбелязвам тези, които греша често. Накрая преговарям всички сгрешени и, ако имам време, и всички останали думи. Денят преди и денят на състезанието преговарям колкото се може повече, за да ги запомня добре думите. Ходя на актьорска школа в Младежки дом Пазарджик, където често научавам нови умения, забавлявам се с приятели и участваме в театрални представления. Spelling Bee е първото ми успешно представяне в състезание по английски език, иначе до сега съм се класирал на всяка училищна олимпиада/математическо кенгуру на ниво повече или равно на областен кръг. Участвах и в националния кръг на състезанието Cambridge, от което очаквам резултати.

Казвам се Михаела Димитрова Димитрова на 12г., ученичка съм в 6-ти клас в ПМГ “Проф. Емануил Иванов“, гр. Кюстендил. Участвам за втори път в състезанието Spelling Bee, като и миналата година стигнах до финал. Хареса ми това, че научавам много нови думи и че мога да изпробвам уменията си срещу други ученици. С помощта на мама изрязах малки листчета, на които от едната страна написахме думата на английски, а от другата – превода. Сложихме ги в една голяма кана и си избирах листа. Така уча и спелуването и превода. Едно от любимите ми хобита е да чета книги, особено фантастика. Обичам да рисувам и да чета манга. Също така обичам да събирам кристали и да изучавам техните значения. Ходя и на тренировки по спортна  аеробика. Участвала съм в много състезания по математика и аеробика, от където също имам медали.

Казвам се Николай Паунов, на 13 години съм, уча в ОУ „Алеко Константинов“ Димитровград и съм в 7 клас. Участвам за 3-та година в състезанието. В него харесвам, че то развива уменията да говориш пред публика. Уча думите, като ги чета по няколко пъти, като отбелязвам кои ме затрудняват и обръщам по-голямо внимание върху тях. Моите интереси са компютърните игри и програмирането. Имам и други успешни представяния в състезания по математика.

Казвам се Павлина Станчева и съм на 13 години. Аз съм от VI „В“ клас . Уча в Средно училище „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица. За втора година участвам в Spelling Bee. Прочитам думата на английски, след това как е на български. Когато прочета всички думи, някой ме изпитва. Свиря на кавал в народен оркестър. Миналата година взехме първо място и в двата конкурса, в които участвахме.

Казвам се Славен Великов, на 13 години съм и уча в 6 клас на Второ СУ ”Професор Никола Маринов”, гр. Търговище. Участвам в Spelling Bee за втора поредна година. Състезанието ми дава възможност да науча много нови думи, които ще използвам за в бъдеще. Уча думите, като ги чета и спелувам, като мисля и за синоним, с който мога да заменя дадената дума в изречението. Другите ми интереси освен английския са математика и компютри. Тренирам футбол от 6 години, а в свободното си време играя видео игри. Имам призови места на състезания по математика и английски.

Аз съм Мила Бъклова, на 13 години, в 7 клас в 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, град София. Участвам за пета поредна година и ми харесва това, че състезанието помага както за учене на английски език, така и за паметта, концентрацията и търпението. Първо уча думите, като ги пиша по един, два или три реда (зависи от трудността на самата дума) и си ги спелувам наум, а след това ги преговарям с Quizlet. Още от първи клас играя шахмат и свиря на пиано. В шахмата имам купи и медали от национални и международни състезания, а в момента съм трети grade на пиано (от Асоцииран съвет на Кралските музикални училища – Associated Board of the Royal Schools of Music) и следващия месец ще се явявам на изпит за четвърти.

Здравейте!
Казвам се Даниел Тинков, на 12 години съм. Аз съм 5ти клас в ЧСУ “Дружба”, град Пловдив. За първи път участвах в състезанието Spelling Bee, когато бях втори клас. Тази година участвам за четвърти път и за втора година съм училищен шампион. Spelling Bee ми харесва, защото научавам много нови неща. Винаги започвам от най-трудните думи. Преди да започна да уча някоя дума първо я “изследвам “ – как мога да я разделя на части, особености, как се произнася. След това я уча с превод и дадените примерни изречения. Тази година много ми помогнаха и упражненията в Quizlet. Зимата обичам да карам ски, а лятото-колело и да плувам. Тренирам лека атлетика. Много обичам да чета книги – детски енциклопедии и списания на английски. Гледам филми и предавания, които са на английски или с английски субтитри. Фен съм на Star Wars, а любим герой ми е Люк Скайуокър. Обичам да играя на мултиплейър игри с приятели. Любимата ми игра е Minecraft. От скоро се уча да програмирам и ми е изключително интересно. Участвам в състезания и олимпиади, защото искам да разбера какво съм научил и знам. Имам успехи и много медали.

Казвам се Антония Боянова Стоянова, на 11 години, от 5г иновативен клас, СУ “Йоан Екзарх Български” – гр. Шумен. Вече трета година съм от семейсвото на пчеличките. Спечелих Spelling Bee Junior през 2020г.  и  станах национален финалист през 2021г. Обичам да се състезавам и харесвам духа на Spelling Bee. Понякога е трудно, но предизвикателствата не ме плашат. Състезанието ми носи много  емоции. Научавам нови думи, които ми помагат да общувам по-лесно с хора от други страни. Старая се всеки ден да уча по няколко думи, а след като мина през всички, ги преговарям и наблягам на тези, които ме затрудняват. Извън състезанието, обичам да играя видео игри и да чета книги. Спортувам активно – тренирам художествена гимнастика и плуване, като имам отличия и в двата спорта.

Здравейте, казвам се Максим Николаев Линков. На 13 години съм, ученик в 7 клас в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ , град Костенец. Участвам за, може да се каже, вече 4-та година! Харесвам конкуренцията, емоцията и невероятното щастие от участието и печеленето на състезанието! Подготовката ми за състезанието е от Quizzlet и от моя невероятен класен ръководител и учител по Английски език, да отделя време и да ме подготвя; не мога дори и с думи да покажа благодарностите си към нея! Обичам бродериите  и да бродирам в свободното си време. Може би е едно от най – големите ми хобита в момента. Също обичам да колекционирам антикварни изделия и да разглеждам архитектури от 16-19 век! Нямам представяния в състезания или други извънучилищни изяви освен националното състезание по английски език Spelling Bee!

Казвам се Теодор Хаджиев и съм на 13 години. Уча в основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Марково, община Родопи. През тази учебна година завършвам седми клас. В свободното си време обичам да гледам исторически филми. Така се зароди и интересът ми към езиците на другите народи. Откривам как се променят думите от един език в друг, как се преплитат значенията, също като историята им. За втора поредна година участвам в състезанието Spelling Bee. Истински вдъхновяващо е да се включиш в тази надпревара, преди всичко със себе си. 

Казвам се Лана Хамзе и съм на 12 г. Уча в 6а клас на ЧОУ Меридиан 22. Участвам в Spelling Bee за втора година. Обичам да се състезавам и езиците ми се отдават. Когато искам да науча думите, сядам и уча. Нямам някаква тайна. В свободното си време обичам да гледам филми. Обичам и баскетбола. Учителите ми казват, че съм страхотна имитаторка. Не съм участвала в други състезания досега. 

Казвам се Хао Хан и съм на 13г. Уча в 5б клас на ЧОУ Меридиан 22. Участвам в Spelling Bee за втора година. Обичам английските думи и ми харесва да имам предизвикателства. Използвам много Spelling City, но също и  списъка. Разделям ги на части, за да ги запомня по лесно, правя връзки със сродни думи. Свиря на пиано и обичам да играя шах. И разбира се, да играя компютърни игри, най-вече логически.

Аз съм Гергана Янчева на 13 години, 7 клас и уча в ППМГ “Васил Левски” , град Смолян. В състезанието участвам за трета година и това, което ми харесва в него e колко е различно и това, че нямаме друго такова в България. Често се подготвям чрез Quizlet, защото имам фотографска памет и когато дума ми бъде казана тя излиза в паметта ми. Едно от любимите ми хобита е да свиря на пиано.

Денис Бялк, на 13 години, 6 клас в ПМГ “Яне Сандански”. За четвърта година участвам в Spelling Bee, харесва ми атмосферата и това, че помага за научаване на нови думи на английски и има запознанства с нови хора. Уча чрез Spelling Сity и другите игри, които са предоставени и работя със списъците с думите. В свободното си време излизам с приятели, играя игри. Класирах се на национален кръг на Кеймбридж, и бях с най-много точки на областен кръг на олимпиадата по БЕЛ.

Казвам се Марина Петкова, на 14 години от град Плевен.  Уча в училище СУ „Иван Вазов” и съм в 7а клас. Тази година участвах за първи път в състезанието и съм много щастлива от резултата, който постигнах. Харесвам идеята на състезанието, да обогатява с нови думи речника на участниците в него. Да събира и сприятелява деца от различни населени места и различна възраст. За ученето на думите от списъка почти всеки ден отделях време. Прочитах ги от английски на български и обратното. Помолих роднини и приятели да ми помогнат с изпитване, а госпожата по английски език, прояви желание да направи същото. Имах и още една идея. Записах се на диктофона от телефона ми как прочитам всяка дума. След което пусках записа и след като чуех думата, го спирах на пауза и я спелувах. От 7 години спортувам плуване и имам спечелени два златни, три сребърни и един бронзов медал от ученически състезания. Много обичам да рисувам и да измайсторявам свои изделия – изработвам обеци от полимерна глина, правя различни форми с квилинг техника.

Аз съм Мария Златева на 11 години, 6 клас в ОУ “Панайот Волов”, гр.Варна. За трети път участвам в състезанието, като миналата година отново се явих на регионален кръг. Харесва ми, че състезанието ме кара да предизвикам себе си и да пробвам волята и възможностите си. Харесва ми емоцията, преживяването и срещата с други деца, които също са се постарали да научат думите. Учителката ми, моята сестра-близначка и майка ми ми помагат да уча думите, като ме изпитват всеки ден. С времето спелуването ми стана приятно и лесно.

Обичам да пея. Със сестра ми се занимаваме с народно пеене от 6 години. Имаме много специални награди и златни медали от международни конкурси. Също така свиря на барабани и пиано, и обичам ученето на езици. Тази година бяхме в Антверпен и Париж (изнасяхме концерт) и като се върнах се вдъхнових да започна да уча и френски език.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram