Запознайте се с финалистите в Spelling Bee 2024!

Представяме ви най-добрите участници в Spelling Bee 2024, които ще премерят сили в националния финал на 20 април в Американския колеж в София. Всички те са дейни, талантливи деца с разнообразни интереси, обединени от любовта към английския език. Пожелаваме им успех! 🐝🐝🐝

Казвам се Георги Русанов, на 12 години съм и уча в 6 клас на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – гр. София. Участвам за четвърта година в Spelling Bee, а за трета поредна година съм финалист. Уча думите с помощта на Quizlet и повтарям най-трудните, докато ги запомня. Харесва ми да усвоявам нови думи и да откривам общи черти между тях.

Имам различни интереси, но в момента съм най-запален по химията и музиката. Уча химия, защото ми е забавна и е навсякъде около нас – обичам да гледам лабораторни опити и да ги описвам с уравнения. Отскоро се уча да свиря на китара. Харесвам разнообразни стилове музика, включително български фолклор. Голям почитател съм на телевизионни куиз предавания, най-вече „Последният печели“ и мечтая някой ден да участвам в него. Любимо занимание ми е и четенето на книги и списания. Обичам природата и преходите в планината.

Много се вълнувам, че Spelling Bee отново ме срещна с деца, с които станахме приятели на минали състезания и на летния лагер от 2023 г. С нетърпение очаквам лагера и това лято, за да намеря нови приятели и да се срещна отново със старите.

Казвам се Дениз Али Рамадан, аз съм на 12 години, 6 клас и уча в Основно училище “Светлина”, село Тополица. В Spelling Bee участвам за втора година. В състезанието ми харесва, че научавам нови думи, състезавам се с други участници и се забавлявам. Повечето от думите аз ги знаех и единственото нещо, което правихме с г-жата е да си ги припомня и да подновя знанията си. Taboo Cards също ми помогнаха при подготовката на думите.

Моите хобита са рисуването, създаване  на анимации с програмата Blender и играене на компютърни игри. Участник съм в Олимпиадата KINGS, стигнах до Националното ниво на Издателство САН ПРО БЪЛГАРИЯ – Категория Springboard.

Здравейте, казвам се Елица Дойчева, на 12 години съм. Ученичка съм в 6а клас в СУ ” Доктор Петър Берон ” град Костинброд. За трета година участвам в състезанието Spelling Bee, тази и миналата година спечелих регионалните състезания и така извоювах мястото си сред тридесетте финалисти на националния кръг. За състезанието се подготвям като спелувам с мама и играя игрите: Spelling Training и Quizlets. През свободното си време харесвам да излизам с моите приятели, да слушам музика и да гледам филми на английски и руски език. Също така ходя на народни танци и често танцовият ни състав участва в различни фестивали в България и чужбина.

Аз съм Емилия Лиманова на 13 години, 7 клас в училище ОбУ “Св. Климент Охридски”, с. Дебрен, Благоевград. Участвам за първа година в състезанието. Харесва ми, че мога да докажа знанията си по английски език. Подготвям се за състезанието като пиша думите, изговарям ги на глас или си представям, че ги пиша на ръката си. В свободното си време обичам да чета книги на английски език. Участвала съм в онлайн олимпиада по английски език – Kings olympiad. Два пъти съм финалист с първа степен и един път с втора степен.

Казвам се Ива Филипова, на 12 години, от Ботевград. Уча в ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров” и съм в шести клас.  Участвам за трета поредна година в Spelling Bee – през 2022 г. станах първият национален Spelling Bee JUNIOR шампион на България, а през 2023 г. се класирах на пето място на националния финал. Уча думите с четене, не ги пиша, по-скоро ги запомням, ако ги видя или чуя някъде. Това, което най-много харесах в Spelling Bee досега, е летният лагер, в който срещнах много приятели и си изкарахме незабравимо. Бях обявена за ученик на 2023 г. от Софийска област, а на приключилия областен кръг на олимпиадата по български език и литература миналия месец постигнах максималния брой точки. Обичам много да рисувам, както и да пътувам.

Казвам се Йоана Стойкова. На 13 години съм, от 7д клас и уча в VII СУ ,,Кузман Шапкарев”, Благоевград. Участвам за трета година в състезанието. Това, което ми харесва в него е, че се научават много нови думи. Уча думите с писане и като си ги повтарям заедно с преводите. Хоби ми е да чета книги.

Казвам се Мартин Минкин на 12 години от 6б клас в СУ “Саво Савов”, гр. Пирдоп. Участвам за втора поредна година. Харесвам забавата от спелуването на думите и усещането, когато спелувам дадената ми дума правилно. Уча думите от списъка, който е предоставен от учителката ми. Научавам думите като ги прочитам и отделям внимание на по-особените и трудни думи. Харесвам да участвам в Bee Green и предизвикателствата свързани с тази организация. Също така играя компютърни игри и тренирам лека атлетика.

Казвам се Микаела Станчева, на 11 години, 5 клас. Уча в ОУ “Св.св. Кирил и Методий”, Варна.
Участвам в Spelling Bee за трета поредна година, за втори път се класирам за финала (при първото си участие се класирах за финала на Spellig Bee Junior). Харесвам състезанието, защото развивам знанията си, а също така обичам предизвикателствата, пред които то  ни изправя. Думите уча сама, подготвям се у дома. Мама много ме подкрепя и ми помага. Чета и книги на английски език.

Миналата година участвах и в състезанието Pearson Competition и спечелих 1-во място на националния кръг. Тази година отново стигнах до националния кръг, но датите съвпадаха с регионалните квалификации на Spelling Bee и избрах отново да продължа в Spelling Bee. Обичам да взимам участие и в други области в училище и извън него. От тази година се занимавам и с програмиране – разработка  на компютърни игри.

Спортувам активно от много ранна възраст – модерен и класически балет, спортна гимнастика и съвсем отскоро и футбол. Обичам планините в България и през зимата карам ски. С балета, в който танцувам, постигаме много успехи в България и на международни състезания. Харесвам активния начин на живот и предизвикателствата.

Казвам се Никола Анастасов и съм на 11 години. Уча в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, с. Марково, в пети клас съм. Участвам в състезанието “Spelling Bee” за четвърти път. Харесва ми това, че дори и да загубя, научавам много думи и обогатявам речника си. Имам желание да взема участие в състезанието и през следващите години. Подготвям се като чета думите, преговарям ги, решавам кръстословици, а с моя учител по английски език г-н Кирил Иванов редовно правим проверка на наученото. Получавам допълнителна помощ при ученето на думите и от мама.

Обичам да карам колело и рисувам. Печелил съм няколко конкурса по изобразително изкуство, някои от тях национални. Всяка година участвам и имам медали от състезанието “Mathematics without borders”, както и в състезанията “Европейско кенгуру”. Имам много добро представяне в Олимпиади “KINGS” по всички предмети, като по български език на есенен кръг, 2023 г. имам второ място. Класиран съм на второ място и на олимпиадата по астрономия тази година. Участвам на олимпиадите по всички учебни предмети.

My name is Anton Markov, a 12-year-old 6th grader at the Lyuben Karavelov elementary school. This is my third year participating, however we don’t talk about 4th grade. I usually just go through all of the words once each by closing my eyes on the flashcard, hearing the pronunciation, trying to spell the word I’m on, opening my eyes when I’m done. Here it branches out (if I spell correct, I just continue to the next word; if not I try again, only seeing the word for a brief moment). Multiple passion projects present in ROBLOX Studio; I’m proficient in scripting, 3D animation and modelling (to some extent). Due to my goldfish memory, I only remember getting 6th place out of about 30 at the regional round of a geography tournament.

Аз съм Александър Иванов от Сливен. Уча в ОУ „Д-р Иван Селимински“ и съм в 5 клас. В състезанието Spelling Bee участвам за втора година. През 2023 г. участвах в регионалните финали Spelling Bee JUNIOR. Чрез ученето на нови думи на английски, тренирам не само паметта си, но и умението си за концентрация. В подготовката ми помагат майка ми, преподавателката ми по английски език в училище, а понякога тренирам и с игрите: Spelling Training и Quizlets. Научавам повечето думи сравнително бързо, защото имам „фотографска“ памет, а с по -трудните се справям като всяка от тях, свързвам с нещо познато за мен.

В свободното си време обичам да играя на компютърни игри, да ходя в планината, тренирам карате и обожавам плуването. Освен от състезанията за спелуване, имам медали и от олимпиади по математика.

Аз съм Антония Стоянова, на 13 години, от VII иновативен клас на Средно училище “Йоан Екзарх Български” – гр. Шумен. Вече пета година съм член на семейството на пчеличките. Спечелих Spelling Bee Junior през 2020 г.  и за четвърта поредна година съм национален финалист в Spelling Bee. Обичам надпреварата и харесвам духа на състезанието. То ми носи много  положителни емоции и нови приятелства. Понякога е трудно, но предизвикателствата не ме плашат. Научавам много нови думи, които ми помагат да общувам по-лесно с хора от други страни. Старая се всеки ден да научавам по няколко думи, а след като мина целия списък, ги повтарям и наблягам на тези, които ме затрудняват. Извън състезанието обичам да играя видео игри и да чета книги. Спортувам активно – тренирам плуване, като имам много отличия.

Очаквам с нетърпение лятното приключение и тази година, за да се видя с приятелите си от миналите лагери и да прекараме една незабравима седмица заедно.

Здравейте! Казвам се Виктор Друмев. Аз съм на 13 години, 6 клас и уча в ОУ ,,Д-р Иван Селимински”, гр. Сливен. Част съм от състезанието Spelling Bee за трети път. Веднъж в Spelling Bee Junior, а за втора поредна година стигам до национален кръг в Spelling Bee. Това, което ми харесва в състезанието е, че научавам нови думи и печеля. Когато уча думите, ги свързвам с други неща от заобикалящия ме свят и по този начин ги запомням. Други хобита са ми джудо, бокс и фитнес. Чрез тези спортове, аз си почивам умствено и после съм готов отново да започна да уча.

Здравейте! Аз съм Едита Жусуфи. Ученичка съм в 7-ми клас в Първо ОУ “Иван Вазов “ Свиленград. За трети път участвам в Spelling bee. Състезанието ме обогатява не само с нови думи на английски език, но и със знания и емоции. При ученето на думичките си помагам с Quizlet, а г-жата ми по английски език Ива Костадинова ме изпитва. Освен английски език, обичам математика, история и български език! От малка участвам в “Математика без граници“, в “Математически таланти“ и в много други състезания и олимпиади, на които съм печелила купи и медали. В областния кръг на олимпиадата по български език и литература през тази учебна година се класирах на първо място, а от ,,Математика без граници” спечелих два сребърни медала. В свободното си време обичам да се срещам с приятели, да играя волейбол, да пътувам и да научавам много нови неща! Очаквам с нетърпение финала на Spelling bee!

Казвам се Петър Мурджев, живея в град Габрово и съм на 14 години. Уча в ПМГ “Академик Иван Гюзелев”. Участвам в Spelling Bee за трета година. Харесва ми това, че уча много нови думи, запознавам се с други хора и свиквам да говоря пред публика. Аз уча думите, като ги разделям на групи по 25. Чета всяка дума и ако имам някоя непозната, пиша нея и превода ѝ в тетрадка по 5 реда. Харесвам да играя компютърни игри и да чета книги.

Казвам се Яница Илиева, на 13г., уча в СУ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Генерал Тошево. Участвам в състезанието и съм финалист за трета поредна година. Харесва ми, че то помага на участниците да усвоят по-добре езика. Подготвям се чрез всекидневни упражнения сама или с учител. Обичам да чета и да слушам музика. Тази година съм класирана на национален кръг на олимпиадата по география, както и на „Стъпала на знанието“.

Здравейте, казвам се Иван Кирилов и съм на 13 години. Уча в СУ “Никола Йонков Вапцаров” гр. Монтана и съм 7-ми клас. Достигам до националните финали на “Spelling Bee” за втора поредна година. Състезанието ми помага да се обогатявам с много нови думи и да придобивам умения за изява пред публика. Уча думите по нетрадиционен начин – използвайки различни методи за симулиране на произношението на думите и съответно тяхното спелуване, след това от моя страна. По този начин ученето на думите наподобява реалния формат на състезанието. Тренирам волейбол от няколко години и често ходя на турнири. В свободното си време чета книги, също обичам да правя преходи в природата до красивите водопади на България и да ги заснемам. 

Казвам се Рая Ралева и съм на 12 години. Уча във Второ ОУ “Св. Паисий Хилендарски” – гр. Раднево и съм в шести клас. Участвам за втора година в състезанието и ми харесва това, че се запознавам с много деца на моята възраст. Уча думите, като ги прочитам няколко пъти, след това закривам английската част, поглеждам превода и започвам да ги казвам наум или на глас. Майка ми ми помага, като ме изпитва 2-3 пъти седмично. В свободното си време обичам да чета книги, да гледам филми и да рисувам. На областния кръг на Националната олимпиадата по БЕЛ постигнах максимален резултат, а на тази по география също се представих много добре.

Здравейте! Аз съм Даниел Тинков и уча в ЧСУ “Дружба” в Пловдив. Сега съм седми клас. Участвам в състезанието от втори клас, четири поредни години съм училищен шампион и съм на национален кръг за трети път. В състезанието ми харесва това, че срещам особени думи, които едва ли бих срещнал извън него. Уча думите, като първо прочитам заедно с превода и изречението. След това си я спелувам 12 пъти. Като науча думите ме изпитват. Моят учител по английски език в училище г-н Халилов много ми помага при подготовката. Интересувам се от това да колекционирам стари техники и да се опитвам да ги използвам. Участвам в много състезания по математика, БЕЛ, история. Спечелил съм много грамоти и медали.

Казвам се Александър Джунов на 13 съм и уча в ОУ “Валери Петров“ в град Плевен. Участвам в състезанието за втора година и най-много ми харесва, че за разлика от повечето състезания това се провежда устно. Харесва ми също, че научавам думи, които обикновено не чувам в ежедневието си. Да се подготвя ми помагат моите приятели и моята госпожа по английски Надежда Тинкова. Уча като отделям внимание на всяка дума и преговарям тези, които ме затрудняват докато не ги науча, чета изреченията и ползвам Quizlet. В свободното си време ходя на плуване, пътувам, обичам да чета книги и да уча испански. 

Казвам се Мартин Шекиров, на 13 години съм. Ученик съм в VIв клас на II ОУ „Димитър Благоев“ – гр. Благоевград. Участвам за първа година в Spelling Bee. Харесва ми, че е на английски език, обучението по който ми е много интересно в училище. Посещавам и извънкласни занимания по английски език.  Харесва ми и това, че има регионално и национално ниво, което ми дава възможност да се състезавам с ученици не само от моето училище и град. Това води до нови запознанства и познания. Сам се подготвям за състезанието. Слушам музика и текстове на английски и това ми помага също. Участвал съм в други състезания по английски език – Creative Writing. Едно от хобитата ми е рисуване – с моливи и дигитално.

Казвам се Мелани Генова, на 13 години съм и уча в 7 клас на 61 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, София. Участвам за втора поредна година в състезанието Spelling Bee. Харесва ми, че мога да покажа знанията и уменията си по английския език. В подготовката си за състезанието преглеждам думите, които са дадени от списъците, за да сверя знанията си. Не ми се налага да се подготвям специално за тях. Обсъждаме трудните думи с госпожата по английски език в училище. Обичам да танцувам и да рисувам. До сега съм се явявала само на състезания по математика. Преди две години участвах в Европейско Кенгуру и стигнах до регионалния кръг.

Казвам се Георги Георгиев, на 14 години, 7 клас. Уча в 5 ОУ „Митьо Станев“, гр. Стара Загора. Участвам в Spelling Вee за втора година. В състезанието най-много ми харесва това, че обогатявам езиковите си знания по английски език и се срещам с нови хора. Участвал съм и в състезания по математика, и по български език. През свободното си време обичам да карам колело в парка или да изучавам и усъвършенствам компютърните си знания и способности.

Казвам се Константина Иванова, на 11 години съм и уча в ОУ ,, Йордан Йовков‘‘, а там съм в 5а. Клас. В ,, Spelling Bee’’ участвам за първа година. В състезанието ми харесва това, че се насърчават и малките и големите ученици да учат и да се ,, запалват‘‘ по английския език, който в днешно време е много важен. Първо научавам думите чрез писмени упражнения, разбирам превода им и чувам тяхното произношение, а след това използвам специализираните игри в Spelling city, любимата ми от които е ,,Test and teach‘‘. Когато съм готова моите родители или моята учителка ме изпитват. Харесвам да рисувам, защото това ми доставя удоволствие и обожавам да виждам крайния резултат на картините си. Обичам да спортувам, но най-вече карате, защото искам да се уча да се защитавам и бия. Вече съм втора степен в карате.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram