Всичко започна случайно!

Представяме ви Даниел Баталски от СОУ “Иван Вазов” гр. Вършец, който за четвърти пореден път се класира на финалите на състезанието Spelling Bee!

Ето какво ни разказа той за себе си и за участието си в състезанието през годините.

Представи се и ни разкажи как започна всичко

Първото ми участие в състезанието Spelling Bee бе през 2012 г. по покана на преподавателите ми  по английски език в  моето училище- г-жа Катя Замфирова и г-жа Петя Денчева.

А първата среща с английска реч бе когато бях на 4 години и моите родителите ме записаха  на курс по английски език за малчугани организиран  от Училище Европа в моя град .

Любимо хоби за мен са българските народни танци, спорта и преди всичко футбола.

Тренирам футбол в детско-юношеската щкола   ФК “Вършец 2012.

И като всеки тинейджър на моята възраст се увличам по забавни компютърни игри.

Какво те привлича в състезанието, за да участваш 4 поредни години?

В състезанието Spelling Bee участвам за 4-та поредна година и това което ме мотивира е научаването на все повече нови и непознати думи, обогатяване на речниковия ми запас,  възможността за концентриране на мисълта, когато си изправен пред жури, други участници  и цялата огромна зала изпълнена с познати, приятели и преподаватели, или казано на кратко: Емоцията, вълнението или ДУХЪТ от самото състезание.

А тази година мотивът ми бе: Да не изневеря на традицията!

Как учиш думите?

Изучаването на думите за участие в състезанието е свързано с многократно писане на съответната дума, спелуването и на глас и на на последно място запаметяване на изречението, в която тя се употребява.

Какво друго, освен знанията по английски ти дава състезанието?

Участието в състезанията ми помага изключително много, не само като допълнителни знания по езика,но и възможността да слушам английска реч от лица, говорещи родния си език.

Възможността да посетя Посолството на САЩ в София, да посетя Американския университет в Благоевград и да науча интересни и любопитни факти за живота на моите връстници зад Океана.

И най-значимото за мен са: срещата, запознанството и ПРИЯТЕЛСТВОТО, което се поражда между всички нас – участниците в тези състезания.

Разкажи ни някаква забавна история от четиригодишното ти участие в Spelling Bee?

Един от забавните моменти от финалното състезание през 2012 г. беше, когато доброволците от Корпуса също участваха в състезание по спелуване на български думи като: ютия, лютеница и джоджен. Голям смях падна.

И друг незабравим забавен момент от лагера през 2013 г. за мен бе битката с водни балони между нас децата и доброволците от Корпуса.

А ето какво ни разказаха Петя Денчева и Катя Замфирова, учители по английски език в СОУ ”Иван Вазов” гр. Вършец за началото и какво ги мотивира 5 години да участват с техни ученици в Spelling Bee.

Всичко започна случайно!

Фелиша Бийвънс, която беше доброволка в община Вършец и инициатор на състезанието Spelling Bee за България, покани нашия ученик Любослав Калоянов Асенов да се включи в състезанието в гр. Враца през 2011г.

Победата на Любослав на регионално ниво и участието му в националното състезание и летния лагер заедно с учителката му по английски език – Катя Замфирова, мотивира учители и ученици да се включат в училищните кръгове през следващата година.

Оказа се, че доста ученици проявяват интерес към състезанието и мотивацията им да учат нови думи, да обогатяват речниковият си запас и да общуват по-свободно със своите връстници им помага както в учебния процес, така и извън класната стая.

Тайната за подготовка на силни състезатели? Крие се в ежедневните срещи на двете учителки по английски език Петя Денчева и Катя Замфирова и техните ученици в чистия и богат на кислород парк на национален курорт Вършец, където жужат неуморно!

SB 2014 group picture
Дани на финалите на Spelling Bee 2014

 

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram